Ostatnio coraz więcej osób sięga po zdrowe, ekologiczne produkty. Jednym z produktów cenionych ze względu na liczne wartości odżywcze są nasiona chia.
Nasiona te z powodzeniem można stosować na wiele rozmaitych sposobów. Warto docenić je ze względu na uniwersalność zastosowania oraz za liczne walory zdrowotne.
Nasiona chia są szczególnie polecane osobom z cukrzycą, stanem przedcukrzycowym oraz insulinoopornością. Nasiona te obniżają bowiem poziom cukru we krwi i uwrażliwiają komórki na działanie insuliny. Nie da się również ukryć, że nasiona chia mają dobroczynny wpływ na układ nerwowy oraz na układ krążenia. Polecane są więc osobom, które cierpią na choroby układu krążenia.
Nasiona chia mają również dobroczynny wpływ na urodę. Poprawiają stan włosów, skóry i paznokci. Włosy rosną gęstsze i bardziej lśniące. Paznokcie nie łamią się, a cera staje się powabna i pełna blasku.
Nasiona chia można dodawać do naleśników oraz ciast. Najczęściej nasion chia używa się jednak do przygotowania puddingu chia. Pudding ten można przygotować na bazie mleka krowiego oraz jogurtu.
Osoby z nietolerancją laktozy lub weganie nie muszą jednak rezygnować z nasion chia w swojej codziennej diecie. Pudding chia warto więc przygotować na bazie mleka sojowego, kokosowego czy migdałowego.
Do przygotowania puddingu będziemy potrzebować około trzech łyżek nasion chia. Nasiona trzeba dodać do mleka i dokładnie wymieszać. Po upływie kilku godzin deser jest gotowy do spożycia. Należy jednak pamiętać o tym, aby ilość mleka nie była zbyt duża, bo deser nie będzie miał odpowiedniej konsystencji. Zbyt duża ilość nasion może zaś sprawić, że deser będzie za gęsty.
Aby pudding chia nam smakował, musimy go posłodzić. Wykorzystać można do tego celu miód oraz ksylitol, który jest zdrowym zamiennikiem cukru.
Nie da się ukryć, że wierzch puddingu można przyozdobić owocami, zarówno świeżymi jak i mrożonymi. W tej roli świetnie sprawdzą się owoce jagodowe, takie jak na przykład maliny, truskawki czy wiśnie. Deser posypmy także orzechami.