Odporność jest nam potrzebna przez cały rok, ale zwłaszcza w okresie wzmożonej zachorowalności na przeziębienie i grypę. Jak w naturalny sposób podnieść naszą odporność?
Acerola jako źródło witaminy C
Acerola, inaczej wiśnia z Barbados (łac. Malpighia glabra), to pochodzący z Ameryki Środkowej gatunek wiecznie zielonego krzewu. Jej małe kwaskowate owoce mają wyjątkowe właściwości odżywcze. Zawierają najwięcej witaminy C ze wszystkich owoców, stanowi ona około 3 procent składu owocu, czyli ponad 30 razy więcej niż w przypadku cytryny. Wystarczą 3 owoce aceroli by pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u dorosłego człowieka.
Warto wiedzieć, że zielone owoce aceroli mają dwukrotnie wyższy poziom tej witaminy w stosunku do owoców dojrzałych. Dodatkowo owoce aceroli zawierają jeszcze karotenoidy i antocyjany, które również są silnymi przeciwutleniaczami.
Witamina C- dlaczego tak ważna
Witamina C wpływa na odporność naszego organizmu. Poza tym jest skutecznym przeciwutleniaczem, który poprawia pracę układu krążenia. Zapobiega tym samym rozwojowi miażdżycy, obniża ciśnienie i zmniejsza ryzyko udaru mózgu. Witamina C ma również potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Objawami niedoboru witaminy C jest między innymi osłabienie i szybkie męczenie się, brak apetytu, skłonność do występowania siniaków, krwawiące dziąsła, bóle mięśni i stawów.
Inne właściwości aceroli
Jednak owoce aceroli wpłyną korzystnie nie tylko na naszą odporność. Zawierają beta-karoten, czyli prowitaminę A, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku i zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Beta-karoten wspomaga też leczenie trądziku i opóźnia pojawianie się zmarszczek, podobnie jak witamina C, która dodatkowo uszczelnia naczynia krwionośne. Dlatego acerola znalazła zastosowanie w kosmetyce, wiele kremów i maseczek do twarzy zawiera ekstrakt z jej owoców. Acerola jest też pomocna w leczeniu zapaleń i zwalczaniu alergii.
W Polsce acerola jest dostępna w postaci sproszkowanego ekstraktu, soków lub tabletek.
Photo by Nihat from Pexels