Najbliższe miesiące jesienno – zimowe nie będą z pewnością łaskawe dla naszego zdrowia. Musimy pamiętać o tym, że nadeszła pora roku, w czasie której należy zadbać aktywnie o dobre samopoczucie.
Jesień to szczególne wyzwanie dla naszego sytemu odpornościowego, ponieważ wysuszone płuca są bardo podatne na różnorodne infekcje, wirusy oraz bakterie.
Większość dietetyków uważa, że skuteczną ochroną przed zachorowaniem jest prawidłowe odżywianie się. Aby skutecznie przeciwdziałać przeziębieniom i stanom grypowym należy regularnie dostarczać naszemu organizmowi owoce i warzywa, które to są bogate w cenne dla naszego organizmu witaminy i minerały. Jesienne owoce i warzywa wśród których można wymienić: cukinie, dynie i jabłka są bogate w witaminę C, beta-karoten i inne składniki odżywcze potrzebne jesieniom naszemu organizmowi.
Natomiast brokuły i brukselka dostarczą nam witaminy i minerały, które pomagają wzmocnić nasz system immunologiczny. Do produktów skutecznie zwalczających objawy przeziębienia zalicza się też się pory, cebule i czosnek. Medycyna naturalna zaleca spożywanie sezonowych owoców leśnych i jagód, które zawierają aktywne składniki wspomagające walkę z bakteriami chorobotwórczymi.
Badania naukowe wykazują, że uzupełnianie diety owocami czarnego bzu także obniża zachorowalność na choroby sezonowe. Ponadto warto regularne zażywać probiotyki w kapsułkach, które to redukują infekcje poprzez ustabilizowanie w miesiącach jesiennych floty jelitowej. Dieta bogata w niezbędne witaminy i składniki mineralne z pewnością uchroni nas przed niejedną uciążliwą infekcją.
Foto: Photo by bruce mars from Pexels