Orzechy laskowe.
Zdecydowanie numer jeden pośród rodziny orzechów rosnących w Polsce. Swoimi walorami prozdrowotnymi bije na głowę bardzo popularnego orzecha włoskiego.
Małe niepozorne owoce pokryte zdrewniałą osłoną, ze względu na bardzo dużą wartość odżywczą i energetyczną, uznawane są za najbardziej pożądane dla naszego organizmu spośród owoców jadalnych miarkowanej strefy klimatycznej.
Właściwości
1. W orzechach laskowych znajdują się duże ilości witaminy E uznawanej za witaminę młodości i płodności. Sprawia ona dobre działanie na regulację poziomu cholesterolu, zapobiega miażdżycy, anemii.
2. Witaminy z grupy C, A, K, kwas foliowy, wspierają organizm wzmacniając układ nerwowy, krwionośny, kostny.
3. Związki żelaza, magnezu, sodu, potasu, fosforu zawarte w leszczynie są bardzo dobrze przyswajalne wzbogacając dzienne zapotrzebowanie na te składniki.
4. Posiadają bardzo wysoką wartość kaloryczną, duża zawartość kwasu oleinowego, aminokwasów sprzyjają kontroli nad utrzymaniem wagi.
Zastosowanie
1. Jako składnik codziennej diety
2. W przemyśle zwłaszcza farmaceutycznym, w przemyśle chemicznym jako baza do wytwarzania różnych produktów, jako dodatek jest szeroko stosowany w przemyśle kosmetycznym.
– olej z orzechów laskowych daje bardzo dobre efekty w walce z cellulitem, regularne stosowanie poprawia jędrność i elastyczność skóry
3. W przemyśle spożywczym
– stanowi podstawę do produkcji masła orzechowego
– częsty składnik wielu mieszanek typu fitness
4. W domu
– dodatek do ciast typu keksy, pierniki, strucle
– dodatek do sałatek surówek
– dodatek do białych mięs i makaronów
– dodatek do przekąsek słodkich i słonych
– wzbogacą smak deserów i tortów
– połączone z makiem, miodem i rodzynkami doskonale nadają się na wigilijną kutię czy makiełki
– olej z orzechów laskowych wzbogaci smak mięsa, surówek, sałatek, deserów
5. Nalewki nazywane „leszczynówki” wzmocnią układ nerwowy i wspomogą w problemach żołądkowych
Orzechy laskowe posiadają bardzo niski indeks glikemiczny w związku z tym mogą stanowić doskonałe uzupełnienie diety cukrzycowej.
Dla kobiet w ciąży ze względu na duża zawartość magnezu i witaminy E stanowią dobre uzupełnienie diety, wspomagają przeciwdziałanie skurczy nóg.