Suszone owoce cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem. Cenione są ze względu na słodki smak oraz dobroczynne właściwości zdrowotne. Dodawać je można do wielu potraw, zarówno tych przyrządzanych na słodko jak i na słono. Warto pamiętać o tym, że można je jadać również solo.
Jednym z najpopularniejszych rodzajów suszonych owoców są z całą pewnością śliwki. Warto docenić je nie tylko za walory smakowe, ale przede wszystkim ze względu na dobroczynny wpływ na zdrowie.
Chyba wszyscy wiedzą, że śliwki wykazują pozytywne działanie na układ trawienny. Usprawniają perystaltykę jelit, dzięki czemu problem uporczywych zaparć może odejść w niepamięć.
Ponadto, owoce te są bogate w witaminę C oraz antyoksydanty. Znajdziemy w nich również witaminę A oraz witaminę E, zwaną witaminą młodości. Suszone śliwki warto również docenić za dosyć wysoką zawartość żelaza. Z tego też względu śliwki będą idealną propozycją dla osób, które borykają się z anemią czy osłabieniem.
Ponadto, owoce te mają szansę pozytywnie wpłynąć na układ nerwowy ze względu na wysoką zawartość witamin z grupy B. Witaminy te wywierają niezwykle korzystny wpływ na urodę. Włosy stają się gęstsze, a skóra nabiera promiennego wyglądu.
Udowodniono, że śliwki suszone są bogate w błonnik. Dobrze byłoby jednak pamiętać o tym, aby spożywając śliwki pamiętać o wypijaniu sporej ilości płynów. Jak już zostało wspomniane, śliwki można jadać solo, jak również w potrawach. Można dodać je do owsianki oraz przygotować przepyszne mięsa nadziewane tego rodzaju owocami.
Aby spożycie śliwek mogło przynieść oczekiwane rezultaty, należałoby pamiętać o regularności i systematyczności ich spożycia. Nie wolno jednak zapominać o tym, że śliwki suszone są dosyć kaloryczne. Dlatego też dobrze byłoby nie przesadzać z ich spożyciem. Bezpieczną ilością będzie zjadanie kilku sztuk tych owoców dziennie.
Jeżeli mamy problem z zaparciami, dobrym pomysłem będzie spożycie kilku suszonych śliwek na czczo. Trzeba jednak pamiętać o tym, aby owoce popić dużą ilością mineralnej wody niegazowanej.