Medycyna chińska ze swoimi sposobami wykorzystywania składników znajdujących się w roślinach, od tysięcy lat służy do poprawiania zdrowia.
Kolcowój chiński nazywany również pospolitym, znany jest i używany od ponad 2000 lat do leczenia wielu dolegliwości, współcześnie doceniony został także w naturalnych metodach wspomagania organizmu.
Goja to popularne określenie dla owoców tej rośliny.
Owoce goji
Zaliczane są do tej samej rodziny psiankowatych co papryka, pomidory, ziemniaki, bakłażany. Posiadają w swoim składzie wiele cennych witamin i minerałów do których zaliczamy:
- mikroelementy: wapń, żelazo, miedź, cynk, fosfor, selen
- witaminy C, E z grupy B
- 19 aminokwasów w tym 8 nieprodukowanych przez organizm ludzki
- inne: zeaksantyna, luteina, polisacharydy, cyperon, błonnik
Właściwości jagód goji
1. Oczy – zeaksantyna i luteina znajdujące się w jagodach wspomagają w ochronie oczu, ta pierwsza zmniejsza szkodliwość promieniowania UV, druga wpływa na poprawę komfortu widzenia, obniża ryzyko zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.
2. Wątroba – polisacharydy zawarte w goji oczyszczają i regenerują wątrobę zwłaszcza u osób stosujących wysokotłuszczową dietę.
3. Cukrzyca – kompleks polisacharydowy LBP obecny w owocach poprawia wrażliwość organizmu na insulinę zmniejsza insulinooporność.
4. Serce – zawartość cyperonu dobrze oddziałuje na serce, betanina z nasion wykorzystywana jest przez organizm do produkcji choliny, która zapobiega chorobom serca.
5. Cholesterol – kompleks LBP wpływa na obniżenie poziomu trójglicerydów i reguluje zawartość cholesterolu w organizmie
6. Profilaktyka antyrakowa – bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP uznawany jest za najcenniejszy składnik jagód goji. Dzięki swoim właściwościom stymuluje układ odpornościowy, działa przeciwutleniająco powstrzymując rozwój komórek nowotworowych.
Jagody goi uznawane są za jedne z najskuteczniej dostarczające witaminę C do organizmu, dzięki bardzo dużej jej zawartości w swoim składzie.
Zastosowanie jagód goji
Owoce zbliżone są smakiem do żurawiny, jednak mniej słodkie i bardziej cierpkie. Mogą być wykorzystywane jako dodatek do ciast, deserów, można je spożywać na surowo.
Ze względu na dużą zawartość składników odżywczych dobrze się sprawdzają we wszelkiego rodzaju dietach, zwłaszcza w dietach odchudzających.
Można tak jak w chińskiej kuchni gotować suszone nasiona a następnie dodawać je do ryżu, kurczaka, sałatek i surówek w mieszance z innymi warzywami.
Wykorzystywane są do produkcji nalewek, soków, jako dodatek do herbaty.
Suszone i mielone stanowią podstawę lub uzupełnienie wielu suplementów.
Przeciwwskazania
Zbyt duże nierozsądne spożywanie może wywołać niepożądane skutki uboczne.
Owoce zawierają składniki, które mogą wchodzić w interakcję z niektórymi lekami.
Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny powstrzymać się od spożywania goji.