Zrównoważona dieta bogata w świeże owoce i warzywa to podstawa zachowania zdrowia i nienagannej sylwetki. Błonnik, w odróżnieniu od innych węglowodanów, nie jest trawiony w naszym układzie pokarmowym. Nie dostarcza nam również energii, mimo to jest nam niezbędny, ponieważ wspomaga oczyszczanie organizmu ze zbędnych szkodliwych substancji oraz gwarantuje prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego- zwłaszcza jego ostatniego odcinka, czyli jelita grubego. Sprawdź, jakie jeszcze korzyści odniesiesz z diety bogatej w błonnik pokarmowy.
- Wywołuje uczucie sytości, nie dostarczając dodatkowych kalorii. Dzieje się tak dlatego, że ma on zdolność wchłaniania wody i zwiększania swojej objętości w układzie pokarmowym. Tym samym pomaga regulować masę ciała.
- Usprawnia proces przechodzenia treści pokarmowej przez jelita, dzięki czemu zapobiega występowaniu zaparć, co jest istotne w zapobieganiu i leczeniu hemoroidów, a także przyczynia się do zachowania płaskiego brzucha.
- Zdecydowanie poprawia perystaltykę jelit i zapobiega ich rozleniwieniu się, co jest szalenie istotne w profilaktyce raka jelita grubego.
- Błonnik obniża tempo trawienia i wchłaniania węglowodanów, ponieważ redukuje pojawiający się po zjedzeniu posiłku skok poziomu cukru we krwi.
- Odgrywa ważną rolę w zapobieganiu chorobie niedokrwiennej serca, zawałom i udarom, ponieważ obniża stężenie całkowitego cholesterolu we krwi oraz pomagając w unormowaniu proporcji złego i dobrego cholesterolu (LDL i HDL).
- Zwiększa wydzielanie soków trawiennych, usprawniając trawienie i przyswajanie składników pokarmowych przez organizm.
- Wychwytuje związki toksyczne (w tym również metale ciężkie, mykotoksyny i toksyny bakteryjne) i zapobiega ich wchłanianiu się z jelita grubego do krwi.
Błonnik występuje praktycznie we wszystkich warzywach, owocach, roślinach strączkowych i pełnoziarnistych produktach zbożowych. Szczególnie bogate w ten cenny składnik są: gruszki, truskawki, jagody, porzeczki, maliny, pomarańcze, brukselka, czosnek i cebula, brokuły, zielona fasolka, soczewica, ciecierzyca, fasola, pieczywo pełnoziarniste, płatki zbożowe, brązowy ryż i makaron. Włącz je do swojego jadłospisu, a na zawsze zapomnisz o dolegliwościach układu pokarmowego, poprawi się wygląd Twojej cery i włosów. Ponadto wspomaga odchudzanie i sprawi, że zachowasz płaski brzuch bez wysiłku. Usprawnienie procesów trawiennych pomoże Ci znacznie poprawić zdrowie i samopoczucie.
Foto: https://www.pexels.com/photo/appetite-apple-close-up-delicious-262876/