„Od kiedy zginie ostatnia pszczoła człowiekowi pozostaną cztery lata życia”
Brak pszczół to brak zapylania, bez zapylania nie ma roślin, kiedy nie ma roślin, nie ma też zwierząt … . Można by jeszcze tę wyliczankę kontynuować, nie o to tu chodzi, taka wyliczanka może, a właściwie powinna pokazać jak ważną rolę w funkcjonowaniu nie tylko człowieka, ale całego środowiska naturalnego odgrywają pszczoły.
Pszczoły to miód, a miód to zdrowie. Wiadomo wszystkim, że te małe pracowite owady zbierając z kwiatów nektar, przetwarzają go na słodki produkt spożywczy.
Inne owady jak np. osy również wytwarzają miód, jednakże może on być szkodliwy dla człowieka, ponieważ ten rodzaj owadów pobiera nektar z różnych roślin wliczając w to rośliny trujące.
Krupiec, patoka, to nazewnictwo najczęściej występuje do określenia postaci miodu
- patoka – stan płynny
- krupiec – stan stały
W zależności od tego z jakiego surowca powstał miód wyróżniamy
- nektarowy
- spadziowy
- mieszany
Miód gryczany
Podstawowym źródłem pozyskiwania miodu gryczanego są kwiaty gryki. Okres kwitnienia przypada na koniec czerwca i na lipiec. W tym czasie następuje zbiór miodu gryczanego pod warunkiem odpowiedniego przygotowania i bliskości zasiewów od pasieki.
Zebrany z plastrów ma kolor mocnej herbaty, następnie zmienia się w ciemnobrunatny. Jest w smaku słodko-ostry, lekko piekący o intensywnym zapachu gryki.
Właściwości
- zawiera rutynę jeden z najcenniejszych składników wykazujących skuteczne działanie w przeciwdziałaniu powstawaniu wolnych rodników, spowalnia utlenianie witaminy C zwiększając jej skuteczne działanie, działa niszcząco na stany zapalne
- wykazuje się dużą zawartością pierwiastków takich jak: żelazo, fosfor, magnez, mangan, potas, sód, krzem, cynk, miedź, które są przyswajalne niemal w 100% przez organizm człowieka
- zawiera dużo soli mineralnych
- jest źródłem witamin z grupy B – głównie B1, B2, ponadto wit. C
Zalety
– zabezpiecza w organizmie składniki odżywcze
– łatwo przyswaja cukry proste, które zawiera
– skutecznie działa przeciwbakteryjnie
– pomaga odtruwać organizm
– dzięki zawartym enzymom ułatwia i usprawnia trawienie
– skuteczny w leczeniu anemii
– działa wykrztuśnie i łagodzi kaszel
– można stosować wewnętrznie i zewnętrznie
– wspomaga regulację wątroby i nerek
– skutecznie wspomaga leczenie depresji
– nie ma ograniczeń wiekowych co jego spożywania
– może stanowić alternatywę dla zwykłego cukru.
Zastosowanie
- głównym i najważniejszym celem spożywania miodu gryczanego jest działanie profilaktyczne zabezpieczające organizm przed chorobami cywilizacyjnymi
- wspomaganie leczenia w wielu chorobach nie powodujące reakcji z lekami
- szerokie zastosowanie w kosmetyce jako baza do wielu produktów naturalnych, przeciwdziałających starzeniu się skóry np. w kremach przeciwzmarszczkowych
- salony fryzjerskie wykorzystują go często do wzmacniania włosów i skóry głowy
- w przemyśle spożywczym jako składnik wspomagający i nadający specyficzny smak i kolor wielu produktom
Stosując miód gryczany w warunkach domowych warto przestrzegać podstawowej zasady dotyczącej miodów, temperatura w której przygotowujemy go do spożycia nie powinna przekraczać 40 stopni. Stosując tę regułę zachowa się wszystkie dobre składniki występujące w miodzie.