Zdrowa żywność jest coraz modniejsza. Nic w tym dziwnego, gdyż jej dobroczynny wpływ na zdrowie i urodę jest nie do przecenienia. Jednym z interesujących produktów, którym warto byłoby poświęcić swoją uwagę jest amarantus. Roślina ta jest znana również pod nazwą szarłatu.
Amarantus dostępny jest na rynku między innymi w formie mąki, którą z całą pewnością warto włączyć do swojego jadłospisu. Niewątpliwą zaletą mąki z nasion amarantusa jest to, że nie zawiera ona glutenu. Mogą ją więc z powodzeniem stosować osoby na dietach eliminacyjnych. Będzie dobra dla osób z celiakią oraz nietolerancją glutenu. Zadowolone powinny być z niej również osoby, które chcą wprowadzić do swojej diety odrobinę świeżości.
Amarantus zawiera sporo białka, które jest pełnowartościowe. Dlatego też mąka z tej rośliny świetnie sprawdzi się w kuchniach wegan oraz osób, które z rozmaitych powodów unikają spożywania mięsa. Amarantus zawiera również spore ilości żelaza czy substancji o działaniu antyoksydacyjnym. Decydując się na zakup mąki z amarantusa, należałoby pamiętać o tym, by pochodziła ona ze sklepów z żywnością ekologiczną.
Mąkę z amarantusa można wykorzystać jako zagęstnik do sosów. Ponadto sprawdzi się ona do pieczenia. Warto jednak pamiętać o odpowiednich proporcjach. Mąka z amarantusa musi być wymieszana z innymi mąkami, aby ciasto właściwie wyrosło i smakowało. Wspomniana mąka nada się zarówno do wypieku ciasteczek jak i chleba.
Jeżeli zależy nam na przygotowaniu bezglutenowego pieczywa oraz słodkości, wymieszajmy mąkę z amarantusa wraz z innymi bezglutenowymi mąkami, takimi jak na przykład mąka jaglana, kokosowa czy orzechowa. Używając mąki amarantusowej z powodzeniem można przygotować naleśniki. Co ważne, naleśniki można przygotować bez domieszki mąk innego rodzaju.
Aby spożywanie wyrobów z mąki amarantusowej mogło przynieść oczekiwane rezultaty, konieczne jest regularne używanie jej w naszych kuchniach. Jednorazowe spożycie wyrobów z mąki amarantusowej może bowiem okazać się niewystarczające.