Chiny uznawane są powszechnie za królestwo herbaty. W XII wieku wraz z buddyjskimi mnichami herbata matcha, określana dziś jako najzdrowsza herbata świata dotarła z Chin do Japonii. Jej uprawa zdominowała rejon Uji na japońskiej wyspie Honsiu. Warunki klimatyczne panujące w tym rejonie pozwalają na uprawę najbardziej cenionej herbaty.
Matcha
Sproszkowana zielona herbata uzyskiwana z liści poddawanych specjalnym zabiegom uprawowym. Specyfika uprawy odmienna od innych gatunków polega na wczesnym ograniczeniu dostępu światła w momencie pojawienia się liści.
Dzięki takiemu zabiegowi wytwarza się w liściach odpowiednie środowisko, w którym dochodzi do bardzo silnej kumulacji wartościowych składników odżywczych.
Zaciemnienie rośliny wyzwala większą produkcję chlorofilu, natomiast w korzeniach wytwarza się aminokwas L- teanina, odpowiedzialny za specyficzny słodkawy smak.
Zbiory zielonych listków odbywają do 3 razy w sezonie. Najwartościowsze są pierwsze, wtedy zawierają najwięcej cennych składników.
Suszenie to następy etap w cyklu produkcyjnym, po nim kruszenie na kamiennych żarnach na bardzo drobny proszek. Tak uzyskany produkt oferowany jest do sprzedaży.
Właściwości zdrowotne
- wysoka zawartość antyoksydantów, zwłaszcza katechin o silnym działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym
- EGCG galusan epigallokatechiny silny organiczny związek chemiczny wykazujący przeciwnowotworowe działanie
- L- teanina działa uspokajająco i rozjaśnia umysł dzięki dobremu oddziaływaniu na utrzymanie właściwego poziomu serotoniny i dopaminy
- przyspiesza metabolizm powodując szybsze spalanie tłuszczu
- katechiny zawarte w herbacie wzmacniają układ immunologiczny
- wypicie filiżanki dostarcza dużą dawkę witaminy C, A, potasu, wapnia, żelaza
- wpływa na dobrą regulację poziomu cholesterolu
- przyspiesza i wzmacnia oczyszczenie organizmu z toksyn
Dzięki swoim właściwościom może stanowić doskonałe uzupełnienie we wszelkiego rodzaju dietach odchudzających. Picie tej herbaty wspomaga i zabezpiecza organizm, jest istotnym elementem szeroko pojętego dbania o zdrowie.
Inne zastosowania
Delikatny lekko słodkawy smak sproszkowanej herbaty matcha sprawia, że jest często wykorzystywana w przemyśle spożywczym jako dodatek do różnych produktów żywnościowych.
W warunkach domowych można jej użyć jako przyprawę do makaronów, zup i deserów.